All for Joomla All for Webmasters

Chcesz wiedzieÄ? wszystko o otaczajÄ?cym CiÄ? Å?wiecie? To miejsce jest dla Ciebie! ILB â?? Internet, Ludzie, Biznes i wiele innych zagadnieÅ? w zasiÄ?gu Twojej rÄ?ki!

Bezglutenowe przekąski

1.47K 0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Dieta bezglutenowa jeszcze niedawno była modna na tzw. salonach. O jej zaletach rozpisywały się kolorowe magazyny. Jednakże eksperci są zgodni co do jednego – ten sposób odżywiania jest dobry dla osób chorych na celiakię oraz cierpiących na nietolerancję glutenu (nie są to pojęcia całkiem tożsame). Ze względu na nich warto przed zorganizowaniem imprezy czy wspólnego wyjazdu zadbać również o obecność bezglutenowych przekąsek. Co może do nich należeć, czym właściwie jest gluten oraz jak takie mini posiłki przygotować? Odpowiedzi poniżej.

Gluten to białko roślinne, które znajduje się w składzie organicznym pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia, oraz każdej żywności przetworzonej zawierającej te zboża (nawet w śladowych ilościach). Dieta bezglutenowa musi opierać się na produktach świeżych i niskoprzetworzonych. Zakazane są wszelkie makarony poza sojowym czy ryżowym, pieczywo na bazie mąki ze zbóż zawierających gluten, ciastka, ale też przetworzone wyroby mięsne, gotowe sosy, dressingi, jogurty. Należy uważać również na skład mieszanek przypraw – lepiej wybierać te jednoskładnikowe (jeżeli nie ma takiej możliwości – warto wczytać się w etykietę). Szczęśliwie – skład na ogół jest podany w czytelnej formie, a produktów nadających się na bezglutenowe przekąski nie brakuje (są one zresztą odpowiednio oznaczone). Co do przekąsek warto przygotować m.in.:

  • warzywa pokrojone w słupki – np. ogórki, marchew, paprykę, marynowane buraki, kalarepę etc.;
  • dipy takie jak hummus (z ciecierzycy), guacamole (na bazie awokado), czy sos zrobiony ze świeżych pomidorów;
  • oliwki, pomidory koktajlowe;
  • chipsy z jarmużu, orzeszki ziemne, chrupki kukurydziane, popcorn zrobiony bez udziału tłuszczu;
  • ciasta bez mąki pszennej – np. brownie, muffinki, pierniki;
  • koreczki śledziowe, samodzielnie przygotowane wędliny (np. z kawałka szynki wieprzowej czy polędwicy – wbrew pozorom to nie takie trudne, a unikamy konserwantów). Co istotne – każde surowe mięso stanowi produkt bezglutenowy, a o jego wartościach odżywczych w dużej mierze decydują dodatki oraz sposób przygotowania;
  • wszelkie produkty przygotowane na bazie ziemniaków, ale pozbawione konserwantów wykorzystujących glutenowe dodatki (chipsy są w większości przekąskami bezglutenowymi);

Bezglutenowe przekąski należy rzecz jasna czymś popijać. I tutaj, by osobie nietolerującej glutenu nie zaszkodzić, trzeba unikać – piwa, wódki żytniej, kawy zbożowej, kwasu chlebowego oraz innych produktów, które powstały na bazie zbóż. Wszelkie inne napoje są dozwolone.

Bezglutenowe przekaski

Poza tym warto pamiętać, że znaczenie ma także sposób przygotowania potraw. Unikanie smażenia na głębokim tłuszczu na rzecz duszenia, pieczenia czy przygotowania w parowarze korzystnie wpłynie zarówno na stan zdrowia, jak i sylwetki konsumujących posiłek. Prócz tego należy pamiętać, by dipów i sosów do bezglutenowych przekąsek nie zagęszczać mąką. Są na to również inne sposoby – redukcja, dodanie pasty fasolowej. Gotowy sos czy mieszanka przyprawowa nie stanowią w tym wypadku rozwiązania problemu – nawet jeżeli gwarantują optymalną konsystencję. Wbrew pozorom, bezglutenowa przekąska czy posiłek nie jest trudniejsza w przygotowaniu. Wystarczy zapoznać się ze składem półproduktów, a w razie potrzeby skorzystać z dostępnych alternatyw. Wiele z nich znajdziemy decydując się na produkty świeże i nieprzetworzone, dostarczające niezbędnej dla zdrowia ilości witamin i minerałów.

Korzyści są zatem podwójne – unikamy ewentualnych negatywnych objawów wynikających z alergii na gluten, a przy tym kompleksowo dbamy o stan organizmu.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Pozostaw Odpowiedź

Your email address will not be published.