All for Joomla All for Webmasters

PASSWORD RESET

Chcesz wiedzieÄ? wszystko o otaczajÄ?cym CiÄ? Å?wiecie? To miejsce jest dla Ciebie! ILB â?? Internet, Ludzie, Biznes i wiele innych zagadnieÅ? w zasiÄ?gu Twojej rÄ?ki!

Celiakia u dzieci – nietolerancja glutenu to nie tylko moda

162 0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Gluten i jego nietolerancja stały się ostatnio modnym obiektem wielu dyskusji, a niekiedy nawet żartów. Wielu ludzi nie traktuje poważnie schorzenia, które nosi fachową nazwę celiakii. A przecież jej objawy są realne, nieleczona może zaś prowadzić do bardzo poważnych problemów ze zdrowiem. Celiakia u dzieci jest szczególnie uciążliwa, ale jej wczesne wykrycie pozwala na zapewnienie małemu człowiekowi komfortowego i w pełni bezpiecznego życia.

Dlaczego warto diagnozować celiakię u dzieci?

Szacuje się, że 1% ludzkości choruje na celiakię. Jednak lekarze wskazują też na istnienie nadwrażliwości (a nie tylko nietolerancji) na gluten, a także na istnienie badań szacujących znacznie większy odsetek chorych. Być może na celiakię choruje coraz więcej ludzi w efekcie zmian w diecie. A może dysponujemy lepszymi metodami diagnostycznymi niż jeszcze kilka lat temu. Niemniej jednak problem dotyczy wielu spośród nas, a jego konsekwencje są poważne. Tym bardziej że, nieleczona celiakia u dzieci współwystępuje razem z innymi chorobami. Zarówno zwiększa szanse na zachorowanie na nowotwory, jak i predysponuje do występowania zburzeń psychicznych. Życie z nietolerancją glutenu może być bardzo ciężkie i nieprzyjemne. Dlatego tak ważna jest szybka diagnoza i wykrycie celiakii u dzieci. Dzięki szybkiemu zastosowaniu diety eliminacyjnej możemy zapewnić im wysoką jakość codziennego funkcjonowania. Małe dziecko, któremu dopiero zaczynamy rozszerzać dietę o nowe produkty (zobacz http://humana-baby.pl/produkt/humana-100-organic-kaszka-bezmleczna-ryzowa), należy dokładnie obserwować pod kątem występowania różnych objawów mogących być sygnałem problemów z układem trawiennym. Dzięki temu być może uda się nam wychwycić pierwsze objawy celiakii, ale również alergii czy innego rodzaju problemów z układami pokarmowym i trawiennym. Obecnie, zwłaszcza w Polsce, bardzo niewiele chorych jest zdiagnozowanych i co za tym idzie, otrzymuje opiekę lekarską oraz odżywia się w sposób zgodny z przyjętymi zasadami. Nieświadomi chorzy jedzą to, co wszyscy, nieskutecznie szukając przyczyn swoich problemów zdrowotnych.

Produkty zakazane u dzieci z celiakią

Niestety, dziecku z celiakią może zaszkodzić ogromna ilość produktów spożywczych. Dlatego życie z nietolerancją glutenu to wiele wyrzeczeń i niemożność konsumowania w bardzo wielu miejscach, w tym w restauracjach czy barach. Na szczęście wraz z rozpowszechnianiem się świadomości o chorobie, ale również wraz z pojawianiem się mody na zdrowe życie i upowszechnianiem mitów związanych z rzekomą szkodliwością glutenu nawet u osób, które nie cierpią na celiakię, na rynku zwiększa się dostępność produktów przeznaczonych dla osób z podobnymi dolegliwościami. Dzieciom z celiakią można podawać produkty oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. Są one specjalnie przygotowane w taki sposób, aby nie zawierały glutenu i dzięki temu mogą być konsumowane przez chorych. Wśród zakazanych pokarmów są oczywiście wszystkie te, które zawierają pszenicę, a obecnie badacze oraz lekarza zastanawiają się nad wpisaniem na listę produktów niedozwolonych lub dozwolonych we wręcz aptecznych ilościach również owsa. Owies co prawda sam w sobie nie zawiera glutenu i dlatego (teoretycznie) nie powinien szkodzić dzieciom z celiakią, ale bywa zanieczyszczony pszenicą, przez co może wywoływać objawy chorobowe.

Życie dziecka z celiakią może być bardzo nieprzyjemne. Ale jeśli świadomie i w pełni profesjonalnie podejdziemy do tematu – może być też względnie komfortowe i pozbawione cierpienia. Wiele zależy od jak najwcześniejszej diagnozy i przestrzegania restrykcyjnej diety oraz zdrowego trybu życia. O ile rodzice i ich pociecha będą się stosować do zaleceń lekarzy, mają szanse na zupełnie normalne funkcjonowanie. Współcześnie, celiakia nie oznacza nawet konieczności szczególne wielkich wyrzeczeń – w sklepach możemy kupić coraz więcej produktów oznaczonych symbolem przekreślonego kłosa, powstają też restauracje i cukiernie mające w swojej ofercie dania i przekąski, które są pozbawione glutenu. Choć dziecko z celiakią na pewno nie będzie mogło sobie pozwalać na całkowitą dowolność w kwestii jedzenia, to obecnie i tak jest ono w dużo lepszej sytuacji niż chorzy jeszcze 5-10 lat temu.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Pozostaw Odpowiedź

Your email address will not be published.