All for Joomla All for Webmasters

Chcesz wiedzieÄ? wszystko o otaczajÄ?cym CiÄ? Å?wiecie? To miejsce jest dla Ciebie! ILB â?? Internet, Ludzie, Biznes i wiele innych zagadnieÅ? w zasiÄ?gu Twojej rÄ?ki!

Czym jest indeks glikemiczny

898 0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Zbilansowana dieta stanowi jeden z koniecznych elementów zdrowego trybu życia. Pomaga zachować nie tylko sylwetkę, ale też utrzymać organizm w dobrej kondycji. Dietetycy od dawna zwracają uwagę, iż równie istotnym parametrem, co wartość kaloryczna poszczególnych produktów pozostaje ich indeks glikemiczny. Dlaczego tak się dzieje oraz jak bardziej świadomie wybierać skład posiłków? Odpowiedzi poniżej.

Indeks glikemiczny (czyli w skrócie IG) odnosi się do poziomu cukru prostego (glukozy) we krwi po spożyciu określonego produktu. Konkretnie jego wartość procentowa wskazuje na to, w jakim tempie wzrośnie stężenie glukozy po spożyciu danego produktu. Każda z grup żywności może być zatem różnicowana nie tylko pod względem zawartości białka, tłuszczy czy węglowodanów, ale też wysokości indeksu glikemicznego. Warto zwrócić uwagę na te wartości podczas komponowania codziennych posiłków. Z jakich powodów? W sytuacji, gdy nasz jadłospis obfituje w produkty o wysokim indeksie glikemicznym, możemy spodziewać się licznych negatywnych skutków zdrowotnych. Poza zagrożeniem, jakie niosą nadwaga i otyłość rozwinąć mogą się  także insulinoodporność oraz cukrzyca typu II. Na diabetozę szczególnie narażone są te osoby, które nie włączają do diety żywności bogatej w błonnik pokarmowy. Duże spożycie potraw składających się z węglowodanów prostych zwiększa też ryzyko wystąpienia chorób związanych z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Korzyści, jakie przynosi zmiana nawyków żywieniowych sprowadzają się m.in. do:

  • zmniejszenia stężenia „złego” cholesterolu LDL we krwi, i to w niedługim czasie;
  • ułatwienia walki z nadwagą poprzez zwiększenie tempa przemiany materii;
  • korzystnego wpływu na układ trawienny, w tym kluczowe gruczoły takie jak trzustka wydzielająca insulinę oraz wątroba produkująca żółć i stanowiąca główne „narzędzie” organizmu do trawienia tłuszczy.

Indeks glikemiczny a rodzaj żywności

Wartość IG dla czystej glukozy określono miarą 100 punktów. Produkty, których indeks wynosi mniej niż 50 są zalecane do częstego spożycia jako te o niskim IG. Do grupy tej należą m.in. fasolka szparagowa, sałata, ogórki, cukinia i inne warzywa zielone, świeże morele, surowa marchew, czosnek, awokado, agrest, cebula, brukselka, grzyby wszelkiego rodzaju, kalafior, dowolnego typu kiełki, kiszonki, białka jaj, owoce morza, sos sojowy, makaron razowy, makaron sojowy, pełnoziarnisty chleb. W przedziale 55 – 70 umieszczono produkty o średnim indeksie – np. owoce suszone, kaszę gryczaną, pumpernikiel, otręby pszenne i owsiane, płatki owsiane, makaron z pszenicy durum (gotowany al dente), ananasy, niedojrzałe banany, kiwi, winogrona, mango, zielony groszek, bataty, ryż basmanti, Jeżeli wartość IG przekracza 70 mamy do czynienia z żywnością o wysokim IG, której należy unikać, bądź też spożywać rzadko. To m.in. żywność wysoko przetworzona, ale też takie produkty, jak: wszelkiego rodzaju wypieki z mąki pszennej, słodzone, produkty gotowe, „wzbogacone” o konserwanty oraz glutaminian sodu, chrupki, chipsy, ciastka i inne słodycze (poza gorzką czekoladą o zawartości kakao powyżej 70%), a także produkty smażone na głębokim tłuszczu, gotowane zbyt długo warzywa, tłuste mięsa etc.

indeks glikemiczny

Należy pamiętać, że poza rodzajem danego składnika liczy się także sposób jego obróbki oraz ogólny stan. Owoce dojrzałe będą miały wyższe IG, niż te we wcześniejszym stadium. Ponad to gotowane i silnie rozdrobnione warzywa (jak np. marchewka) również będzie cechować wyższy wpływ na poziom glukozy w organizmie. Pewne rozszerzenie pojęcia IG stanowi ładunek glikemiczny. Tutaj istotną rolę odgrywa nie tylko ilościowa zawartość węglowodanów, jest również ich skład pod względem jakościowym. Ładunek glikemiczny produktu ma znaczący wpływ na poziom wzrostu stężenia glukozy we krwi. Dodatkowym czynnikiem, którego nie należy lekceważyć jest jeszcze zawartość błonnika rozpuszczalnego. Błonnik rozpuszczalny obecny w konkretnym pożywieniu szybciej można osiągnąć uczucie sytości, ponad to – proces trawienia przedłuża się, ale i przebiega bardziej efektywnie. Dzięki wysokiej zawartości błonnika układ pokarmowy pracuje sprawniej.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Pozostaw Odpowiedź

Your email address will not be published.