All for Joomla All for Webmasters

Chcesz wiedzieÄ? wszystko o otaczajÄ?cym CiÄ? Å?wiecie? To miejsce jest dla Ciebie! ILB â?? Internet, Ludzie, Biznes i wiele innych zagadnieÅ? w zasiÄ?gu Twojej rÄ?ki!

Dlaczego fast – foody są szkodliwe?

392 0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Współczesny styl życia wymusza pośpiech na każdym kroku. Jedną z dziedzin, która przez lata na tym ucierpiała pozostaje sfera gastronomiczna. O tym, dlaczego fast – foody są szkodliwe oraz że należy ich unikać przekonują nie tylko dietetycy, ale również empiryczne przykłady. Epidemia otyłości, która dotyka społeczeństwa jest jednym ze skutków. Mimo to popularność przetworzonej żywności nie maleje. Z drugiej strony spectrum znajdują się konsumenci ogarnięci obsesją zdrowego odżywiania, ortorektycy. Każda przesada jest w tym wypadku zgubna dla organizmu. Jak ostatecznie udowodnić, dlaczego fast foody są szkodliwe? Zapraszamy do lektury.

Idea fast – foodowego pożywienia rozpowszechniła się w Stanach Zjednoczonych na początku XX wieku za sprawą imigrantów pochodzenia niemieckiego. Przełomem okazał się rok 1937, w którym bracia Mac i Dick McDonald otworzyli pierwszy gastronomiczny biznes – stoisko z hot dogami. Nie trzeba było wiele czasu, by powstała pierwsza restauracja słynnej dziś na cały świat sieci McDonald’s. Fast – food to jednak nie tylko hamburgery czy hot – dogi, ale też popularne obecnie kebaby, gyrosy, frytki z rozmaitymi dodatkami i inne obfitujące w kalorie i tłuszcz potrawy, które jednak nie stanowią posiłków odżywczych w sensie dietetycznym. Przeciętna „kanapka” serwowana przez dowolną sieć zawiera około 300 – 500 kalorii przy czym większość z nich pochodzi z tłuszczu (niestety, nie ma on nic wspólnego z wartościowymi tłuszczami zawierającymi kwasy omega 3 czy omega 6).

Brakuje tu wartościowego błonnika rozpuszczalnego korzystnie oddziałującego na perystaltykę jelit, składników mineralnych (poza sodem, który występuje w nadmiarze i może prowadzić do nadciśnienia oraz chorób nerek) czy węglowodanów złożonych odpowiadających za prawidłową pracę układu trawiennego. Z punktu widzenia zdrowotnego hamburgery, frytki, hot – dogi i inne „jedzeniopodobne” elementy są więc produktem bezwartościowym. Jednak nie jest to jedyną przyczyną tego, dlaczego fast – foody są szkodliwe.

Do głównych zagrożeń wynikających z nadmiernego spożycia żywności typu fast – food należą m.in.:

  • częste występowanie zgagi, niestrawności, zaparć oraz innych zaburzeń typu trawiennego;
  • ryzyko anemii spowodowane niedoborem podstawowych witamin i minerałów (m.in. żelaza, wapnia, cynku);
  • wzmożone zagrożenie alergiami pokarmowymi (zwłaszcza u dzieci);
  • osłabienie układu immunologicznego w wyniku nadmiernego udziału kwasów tłuszczowych nasyconych w diecie;
  • zwiększone ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego oraz innych elementów układu pokarmowego.

Dlaczego fast-foody sa szkodliwe

Oczywistym skutkiem dużego udziału fast – foodów w diecie pozostaje oczywiście nadwaga i otyłość, które dotykają coraz młodszych osób. Otyłość stanowi jak wspomnieliśmy na początku jedną z chorób cywilizacyjnych. Dostępność oraz niska cena żywności typu fast – food skutecznie podsyca tendencję do tycia u członków kolejnych generacji. Czy jednak tzw. „fast – food” zawsze musi być szkodliwy? Oczywiście, że nie. Przygotowywanie pełnowartościowych posiłków i przekąsek wcale nie jest trudne. Podobnie, jak znalezienie odpowiednich pozycji w menu lokali tudzież w supermarkecie. Wszystko sprowadza się do chęci.

Bo tak naprawdę, głównym powodem sięgania po fast – foody nie jest ani (skądinąd) uzależniający glutaminian sodu, ani ich ogólnodostępność czy korzystne ceny… Winne jest lenistwo.

A to można skutecznie zwalczyć, mając świadomość, dlaczego fast – foody są szkodliwe.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Pozostaw Odpowiedź

Your email address will not be published.