All for Joomla All for Webmasters

PASSWORD RESET

Chcesz wiedzieÄ? wszystko o otaczajÄ?cym CiÄ? Å?wiecie? To miejsce jest dla Ciebie! ILB â?? Internet, Ludzie, Biznes i wiele innych zagadnieÅ? w zasiÄ?gu Twojej rÄ?ki!

Frytki z batatów – pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu!

92 0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Zdrowe odżywianie nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych przekąsek. Część z wysokokalorycznych posiłków można zastąpić ich bardziej wartościowymi pod względem odżywczym alternatywami. Tak właśnie jest w przypadku popularnych od wielu dekad smażonych pasków ziemniaka. Ich pochodzenie – w zależności od źródła jest przedstawiane jako francuskie bądź belgijskie. Jednak frytki z batatów to o wiele zdrowsza i przede wszystkim – nie wywołująca tak dużych wyrzutów sumienia, wersja tego przysmaku. Co wyróżnia ją od „tradycyjnej” formy fast foodu ?

Przede wszystkim bataty, inaczej słodkie ziemniaki to gatunek pochodzący z Ameryki Środkowej. Do Europy został sprowadzony już w momencie odkrycia Ameryki, niemniej jednak te warzywa bulwiaste na rozkwit popularności musiały poczekać. Podobnie jak w przypadku ziemniaków tradycyjnych, wśród batatów można wyróżnić wiele ich odmian (około 400 – odmiennych pod względem koloru, wielkości, kształtu, struktury). Fenomen batatów w świecie dietetyki istnieje ze względu na ich wyjątkowy smak, ale przede wszystkim wartości odżywcze. Niezależnie od odmiany bataty zawierają sporo białka oraz łatwo przyswajalnych węglowodanów, ale także witaminę A, E, C, K, B6, niacynę, tiaminę, ryboflawinę, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, cynk. Wszystko to sprawia, że mają właściwości antyoksydacyjne i są polecane m.in. osobom zagrożonym nowotworami, kobietom w ciąży,

Bulwy można przyrządzać na wiele sposobów – frytki z batatów są szczególnie popularne w krajach południowo – i północnoamerykańskich, ale coraz częściej królują również na polskich stołach. Ich przygotowanie nie jest trudne, nie wymaga też używania wielkich ilości tłuszczu – główne składniki to kilka sztuk słodkich ziemniaków (na 2 porcje wystarczą 3 duże), olej rzepakowy bądź oliwa z oliwek (około 30 ml), przyprawy do smaku (prócz soli z charakterystycznym smakiem słodkich ziemniaków komponują się – chilli, tymianek, rozmaryn czy biały pieprz, a nawet cynamon). Bataty należy przyrządzać zaraz po obraniu, by uniknąć ich ciemnienia. Po obraniu należy posiekać je w słupki, zrobić z oleju i przypraw marynatę i dobrze wymieszać z ziemniakami. Następnie rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do min. 180 stopni piekarnika na około 30 – 40 minut. Oczywiście konsystencja takich frytek będzie inna niż typowych „fast foodowych” produktów – niemniej – z pewnością równie smaczna i zdrowsza.

Frytki z batatow

Potraw z batatów nie należy przyrządzać zbyt często – spożywane w nadmiernych ilościach mogą powodować wzdęcia. Należy pamiętać, że każda zdrowa dieta musi być zróżnicowana.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Pozostaw Odpowiedź

Your email address will not be published.