All for Joomla All for Webmasters

Chcesz wiedzieÄ? wszystko o otaczajÄ?cym CiÄ? Å?wiecie? To miejsce jest dla Ciebie! ILB â?? Internet, Ludzie, Biznes i wiele innych zagadnieÅ? w zasiÄ?gu Twojej rÄ?ki!

Jack Daniel’s – krótka historia najsłynniejszej whiskey na świecie

1.31K 1
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Pewne marki obecne na rynku od dziesięcioleci mają już status legendarny. Dotyczy to nie tylko takich produktów jak sprzęt elektroniczny czy samochody, ale przede wszystkim artykułów spożywczych. Nie sposób pominąć tutaj jednej z najbardziej znanych (i najlepiej się sprzedających) whiskey w USA, marki Jack Daniel’s. Historia tego trunku jest niemniej fascynująca, co jego współczesna popularność. Co jednak zadecydowało o tym sukcesie?

Jack Daniel’s jest najstarszą amerykańską whiskey. Jej produkcja rozpoczęła się już w 1866 roku, za sprawą ambitnego młodego destylatora, Jaspera Newton Danielsa, który preferował, by nazywano go „Jack”. Urodził się on najprawdopodobniej w roku 1846, jednak jako, że jego akt urodzenia spłonął w pożarze, nie sposób podać dokładnego dnia czy roku. Pewne jest za to miejsce – miasteczko Lynchburg w stanie Tennessee. Jack zmarł bezdzietnie w 1911 roku, a swoją spuściznę pozostawił krewnemu Lemowi Motlovi. Wbrew obecnemu przekonaniu, prowadzenie destylarni wcale nie było prostym zadaniem – rok wcześniej w Tennesee nastała trwająca aż do 1938 roku prohibicja (gdzie w innych stanach USA okres ten obejmował lata 1919 – 1933). Lem jako senator stanowy próbował ową ustawę blokować, niestety bezskutecznie. Mało tego, rząd zabronił również produkcji whiskey. W związku z tym marka Jack Daniel’s wróciła na rynek dopiero w roku 1947, tym razem na dobre, a w 1956 przeszła pod skrzydła koncernu Brown – Froman (właściciela m.in. wódki Finlandia).Jack Daniels

Początkowo whiskey sprzedawano w dzbankach z kamionki, niemniej jednak już pod koniec XIX wieku wprowadzono szklane butelki, które stanowią jeden z symboli marki do dziś. Jack Daniel zaakceptował dopiero których z kolei projekt – charakterystyczną, kwadratową flaszkę. Również w przypadku etykiety liczyła się dbałość o szczegóły. Dzięki temu wizualne walory Tennessee Whiskey pozostają praktycznie niezmienione po dziś dzień. Oczywiście, najważniejsza pozostawała receptura trunku, także posiadająca charakter historyczny, oraz sposób jego produkcji.

Filtrowanie Jacka Daniel’sa odbywa się przez 3 – metrową warstwę węgla z drzewa klonowego, trwa około 10 dni i nadaje charakterystyczny posmak. Whiskey jest wytwarzana z wykorzystaniem tzw. kwaśnego zacieru (resztek poprzedniej destylacji).

Jack Daniel’s zawiera 40 % alkoholu. Sekret unikalnego smaku tkwi nie tylko w sposobie leżakowania, filtrowania czy dwukrotnej destylacji, ale też w proporcjach – do 78% kukurydzy dodawane jest dokładnie 12% żyta oraz 10% jęczmienia słodowego. Koneserzy doceniają jej bursztynowy kolor, niezwykle wyraźny i dystynktywny aromat oraz smak z nutą wanilii, dębu oraz pieprzu. Tennessee whiskey jest wykorzystywana również przy przygotowywaniu potraw – szczególnie tych z kuchni amerykańskiej. Bazując na tym zastosowaniu koncern Baxters wywodzący się ze Szkocji wypuścił na rynek serię sosów zawierających 1 % Jacka Daniel’sa. Konsumenci mogą wybierać spośród sześciu rodzajów sosów BBQ, z dominującymi nutami: pieprzu, habanero, miodu, słodyczy oraz innymi charakterystycznymi dla whiskey aromatami i smakami.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

One Comment

Pozostaw Odpowiedź

Your email address will not be published.