Skomponowanie karty win, która uszczęśliwia ludzi, harmonijnie współgra z gotowaniem szefa kuchni oraz ogólnymi ambicjami i atmosferą lokalu powinno być celem każdej osoby, która prowadzi restaurację. Rzeczywistość jednak pokazuje, że tak naprawdę istnieją trzy różne rodzaje menu z winem: dobre, w których każda butelka jest znakomitym wyborem, złe, gdzie każda butelka będzie rozczarowaniem oraz mieszane, w których do znalezienia odpowiedniego trunku potrzebna jest specyficzna wiedza. Wina dla restauracji stanowią wyzwanie. Podpowiadamy, jak skomponować kartę z doskonałymi trunkami.
Wina dla restauracji – kilka podstawowych reguł
Nie każdy lokal zatrudnia sommeliera, który pomoże skomponować menu z winem. W rzeczywistości niewiele restauracji korzysta z usług doświadczonych ekspertów. W takim przypadku to zazwyczaj właściciel lub menedżer musi znaleźć najlepsze trunki, które uzupełniają dania i zadowalają klientów. Niezależnie od tego, czy winu poświęcona jest jedynie niewielka przestrzeń w menu, czy stworzona zostaje osobna karta z trunkami, istnieje kilka sposobów, dzięki którym można uatrakcyjnić kartę win i zachęcić klientów do degustacji.
Przede wszystkim lista powinna być prosta oraz zawierać wszystkie najistotniejsze informacje, takie jak: rocznik, kraj pochodzenia i cena za kieliszek lub butelkę. Warto wskazywać również potrawy z menu, które doskonale łączą się z danym napojem. Pod żadnym pozorem karta wina nie powinna być zorganizowana według ceny. Znacznie lepiej ułożyć ją w kolejności, która ma logiczny sens, np. wytrawne do słodkiego, według pochodzenia geograficznego lub składu wina. Dobrą praktyką jest oferowanie przynajmniej kilku odmiennych gatunków, które będą pasować do różnych portfeli i gustów. Warto także dbać o sezonową rotację win, aby od czasu do czasu zaskoczyć czymś klientów.
Wybór wina zależny od typu restauracji
Świetną decyzją jest dopasowanie karty trunków do menu konkretnego lokalu. Dla przykładu – jeśli prowadzimy restaurację, gdzie serwowane są setki, dobrym wyborem będą wina czerwone, odważne i wyraziste w smaku. W przypadku kuchni azjatyckiej zdecydowanie lepiej sprawdzą się trunki białe, delikatniejsze, pełne przypraw i owoców. Można również zdecydować się na stworzenie karty z win, pochodzących z tego samego kraju lub regionu, co serwowane jedzenie. W przypadku problemów z wyborem odpowiednich trunków warto zapytać o radę specjalistów. Nie trzeba zatrudniać sommeliera na pełen etat. Odpowiednie wina dla restauracji polecają eksperci, pracujący w Faktorii Win. Raz skomponowane z ich pomocą menu będzie doskonale służyć przez wiele miesięcy.
Pozostaw Odpowiedź