All for Joomla All for Webmasters

Chcesz wiedzieÄ? wszystko o otaczajÄ?cym CiÄ? Å?wiecie? To miejsce jest dla Ciebie! ILB â?? Internet, Ludzie, Biznes i wiele innych zagadnieÅ? w zasiÄ?gu Twojej rÄ?ki!

Jak stworzyć dobre menu z winami w restauracji?

8 0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Skomponowanie karty win, która uszczęśliwia ludzi, harmonijnie współgra z gotowaniem szefa kuchni oraz ogólnymi ambicjami i atmosferą lokalu powinno być celem każdej osoby, która prowadzi restaurację. Rzeczywistość jednak pokazuje, że tak naprawdę istnieją trzy różne rodzaje menu z winem: dobre, w których każda butelka jest znakomitym wyborem, złe, gdzie każda butelka będzie rozczarowaniem oraz mieszane, w których do znalezienia odpowiedniego trunku potrzebna jest specyficzna wiedza. Wina dla restauracji stanowią wyzwanie. Podpowiadamy, jak skomponować kartę z doskonałymi trunkami.

Wina dla restauracji – kilka podstawowych reguł

Nie każdy lokal zatrudnia sommeliera, który pomoże skomponować menu z winem. W rzeczywistości niewiele restauracji korzysta z usług doświadczonych ekspertów. W takim przypadku to zazwyczaj właściciel lub menedżer musi znaleźć najlepsze trunki, które uzupełniają dania i zadowalają klientów. Niezależnie od tego, czy winu poświęcona jest jedynie niewielka przestrzeń w menu, czy stworzona zostaje osobna karta z trunkami, istnieje kilka sposobów, dzięki którym można uatrakcyjnić kartę win i zachęcić klientów do degustacji.

Przede wszystkim lista powinna być prosta oraz zawierać wszystkie najistotniejsze informacje, takie jak: rocznik, kraj pochodzenia i cena za kieliszek lub butelkę. Warto wskazywać również potrawy z menu, które doskonale łączą się z danym napojem. Pod żadnym pozorem karta wina nie powinna być zorganizowana według ceny. Znacznie lepiej ułożyć ją w kolejności, która ma logiczny sens, np. wytrawne do słodkiego, według pochodzenia geograficznego lub składu wina. Dobrą praktyką jest oferowanie przynajmniej kilku odmiennych gatunków, które będą pasować do różnych portfeli i gustów. Warto także dbać o sezonową rotację win, aby od czasu do czasu zaskoczyć czymś klientów.

Wybór wina zależny od typu restauracji

Świetną decyzją jest dopasowanie karty trunków do menu konkretnego lokalu. Dla przykładu – jeśli prowadzimy restaurację, gdzie serwowane są setki, dobrym wyborem będą wina czerwone, odważne i wyraziste w smaku. W przypadku kuchni azjatyckiej zdecydowanie lepiej sprawdzą się trunki białe, delikatniejsze, pełne przypraw i owoców. Można również zdecydować się na stworzenie karty z win, pochodzących z tego samego kraju lub regionu, co serwowane jedzenie. W przypadku problemów z wyborem odpowiednich trunków warto zapytać o radę specjalistów. Nie trzeba zatrudniać sommeliera na pełen etat. Odpowiednie wina dla restauracji polecają eksperci, pracujący w Faktorii Win. Raz skomponowane z ich pomocą menu będzie doskonale służyć przez wiele miesięcy.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Pozostaw Odpowiedź

Your email address will not be published.