All for Joomla All for Webmasters

Chcesz wiedzieÄ? wszystko o otaczajÄ?cym CiÄ? Å?wiecie? To miejsce jest dla Ciebie! ILB â?? Internet, Ludzie, Biznes i wiele innych zagadnieÅ? w zasiÄ?gu Twojej rÄ?ki!

Kuchnia marokańska w pigułce

1.32K 1
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Historia poszczególnych krajów nieodmiennie łączy się ze sferą kulinarną. Wpływy kolejnych prób kolonizacyjnych odzwierciedlane są przez ukształtowany na przestrzeni wieków spis potraw typowych dla danego regionu czy kultury. Kuchnia marokańska, podobnie jak samo Maroko (niepodległe dopiero od 1956 roku), przez wiele lat przyjmowała naleciałości z różnorodnych państw oraz plemion. Wielowiekowe panowanie Arabów, stopniowa islamizacja, a następnie europeizacja odcisnęły wyraźny ślad również w sferze kulinarnej. Dzięki temu obecnie mamy do czynienia z niezwykłą różnorodnością potraw, z których te najbardziej charakterystyczne opiszemy poniżej.

W kuchni marokańskiej zauważalne są wpływy arabskie oraz berberyjskie – przede wszystkim poprzez dominację takich śródziemnomorskich składników jak świeże warzywa (zwłaszcza pomidory, bakłażany, cukinia, oliwki), oliwa z oliwek, cytrusy. Poza tym obecne są naleciałości żydowskie (z kuchni Żydów sefardyjskich) – objawiające się wysoką aromatycznością oraz pikantnością, z dużą ilością takich przypraw jak imbir, czosnek, cynamon, czosnek, kolendra czy oregano. Wpływy francuskie w kuchni marokańskiej dodały jej nieco elegancji – prócz dodatku bardziej wykwintnych przypraw, jak szafran, kolendra, kardamon czy kmin pojawiły się również nowe potrawy. W kwestii dań mięsnych w kuchni marokańskiej najczęściej wykorzystywane są drób, jagnięcina oraz wołowina. Mimo, iż kuchnia ta jest przedstawiana jako bardzo mięsna, często sięga się w niej również po potrawy na bazie ryb czy duszonych (świeżych, grillowanych) warzyw. Zarówno z mięsa jak i warzyw oraz elementu charakterystycznego dla kuchni północnej Afryki, jakim jest kaszka kuskus, przyrządza się chyba najbardziej znamienną dla kuchni marokańskiej potrawę – tadżin.

  • Tadżin jest uznawany za narodową potrawę tego kraju – stanowi rodzaj gulaszu, który dusi się niezwykle długo w glinianym naczyniu. Ów przyrząd składa się z miski o płytkim dnie oraz pokrywy w kształcie stożka. Składniki przygotowywane w tadżinie zachowują swój naturalny zapach, kolor i smak dzięki temu, iż podgrzewane są niezwykle powoli, na małym ogniu. Spotykane są różne formy dania – nie istnieje uniwersalny przepis. Wiadomo tylko, że podstawą jest kuskus, konieczny jest dodatek mięsa (drobiowego bądź jagnięciny), a także warzywa.
  • W potrawie o nazwie seffa nie wykorzystuje się kaszy, lecz makaron vermicielli. To klasyczny przykład połączenia słodkich i słonych składników – obok kurczaka, cebuli, pieprzu, imbiru, kurkumy, czosnku czy wspomnianego makaronu znajdziemy w niej cukier, cynamon, migdały oraz rodzynki. Przygotowanie potrawy jest dość czasochłonne również ze względu na sposób podania – warstwy makaronu ze składnikami słonymi oraz słodkimi układa się naprzemiennie. Dodatkowo całość musi być tak uformowana, by nie było widać mięsa.
  • Baghrir to natomiast arabski rodzaj „naleśników”. Są podawane na śniadanie oraz na kolację, a w ich składzie można znaleźć mąkę pszenną, kaszę mannę, mleko, jajka, drożdże oraz cukier. Konieczne jest pozostawienie przygotowanej masy do fermentacji przez smażeniem – dzięki temu placki zyskują charakterystyczną konsystencję. Dodatkową ciekawostkę stanowi fakt, iż smaży się je tylko z jednej strony.

kuchnia marokanska

  • Harcha to rodzaj słodkiego chlebka z kaszy manny, masła, mleka, proszku do pieczenia, cukru i soli. Chlebki wyrobione przy pomocy drewnianej łyżki, a następnie ręcznie smaży się na patelni, którą należy posypać kaszą manną z obu stron. Harchę jada się z marmoladą bądź z masłem. Warto przy okazji zauważyć, iż Marokańczycy bardzo chętnie jadają słodkie potrawy – w ich kuchni nie brakuje zatem rozmaitych wariacji na temat deserów.
  • W kwestii zup za najbardziej popularną można uznać harirę. Po raz kolejny podstawę wywaru stanowi mięso. Dodaje się niego również cebulę, seler, pomidory, ciecierzycę bądź soczewicę, a czasami bób. Zupa jest przyprawiana pieprzem, imbirem, kolendrą oraz szafranem – posiada właściwości regenerujące i rozgrzewające. Podaje się ją z dodatkiem kuskusu, makaronu ryżowego lub ryżu, dzięki czemu stanowi sycący posiłek.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

One Comment

Pozostaw Odpowiedź

Your email address will not be published.