All for Joomla All for Webmasters

Chcesz wiedzieÄ? wszystko o otaczajÄ?cym CiÄ? Å?wiecie? To miejsce jest dla Ciebie! ILB â?? Internet, Ludzie, Biznes i wiele innych zagadnieÅ? w zasiÄ?gu Twojej rÄ?ki!

Kuchnia skandynawska

841 0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Skandynawski sposób podawania potraw jest dość specyficzny, jednakże mówiąc o kuchni tego regionu należy mieć na uwadze, że duńskie, norweskie oraz szwedzkie potrawy różnią się od siebie. Można rzecz jasna zauważyć również pewne podobieństwa, związane głównie z wykorzystaniem ryb, takich jak łososie, makrele, pstrągi, śledzie czy dorsze oraz owoców morza – przegrzebków bądź homarców, których w regionalnych wodach nie brakuje. W kuchni niezwykle istotna jest również sezonowość. W wielu potrawach dominują także kartofle, a także inne warzywa, często w postaci marynowanej.

Kuchnia duńska

W tym wypadku możemy bardziej mówić o daniach kuchni fusion. Kuchnia skandynawska w wydaniu duńskim kuchnia skandynawskałączy bowiem smaki z różnych krajów, a nawet kontynentów. Bardzo istotna jest także atmosfera spożywania posiłków. Tradycyjne dania kuchni skandynawskiej w wydaniu duńskim nie są ani kosztowne, ani skomplikowane w przygotowaniu. Podstawą wielu dań jest pieczywo – popularne są zwłaszcza kanapki z poddaną marynacie wieprzowiną lub pasztetem z wątróbek drobiowych. Najczęściej jada się śledzie marynowane w słodkiej zalewie, lub podaje się je z dodatkiem kwaśniej śmietany i koperku. Serwuje się je też na kanapkach z dodatkiem cebuli, jajek i pomidora. Do najbardziej popularnych typowych tradycyjnych dań duńskich zalicza się mięsne pulpeciki frikadeller, wieprzowe lub wołowe, gotowane w rosole z dużą ilością warzyw. Natomiast jeśli chodzi o dania rybne, z których słynie cała Skandynawia, w Danii jest ich najmniej, aczkolwiek świeże ryby oraz owoce morza są tutaj bardzo cenione.

Kuchnia norweska

Nie sposób nie wspomnieć o łososiu – jego rola w norweskich kulinariach jest bowiem zacna, niezależnie od formy
podania, Do najpopularniejszego sposobu serwowania owej ryby zalicza się gravlax. W dosłownym tłumaczeniu oznacza to „grzebanego łososia”. Współcześnie jednak jego konserwowanie występuje w bardziej korzystnych warunkach. Serwuje się go w formie przekąski, na zimno bądź na ciepło, najlepiej z pieczywem tudzież z kartoflami. Natomiast dorsz jest podawany zarówno w formie gotowanej, z dodatkiem ziemniaków (torsk), jak i suszonej (lutefisk). Poza tym w menu spotykane są dania z baraniny, jagnięciny oraz mięsne pulpeciki, które tutaj nazywają się kjottkaker, a podaje się je w towarzystwie brązowego sosu i ziemniaków.

Kuchnia szwedzka

kuchnia skandynawskaW tej części Skandynawii niezwykle mocno ceni się śledzie. Narodową potrawą jest kiszony śledź– surströmming. Potrawę charakteryzują specyficzny zapach (dla wielu europejczyków nie do zniesienia) oraz konsystencja. By osiągnąć pełnię swych właściwości śledź fermentuje przez 2 a nawet 3 miesiące w kwasie mlekowym. Gotową potrawę można spożywać jako indywidualne danie, ale również podawać na kanapce w formie pasty. Choć ryby stanowią bogactwo szwedzkich mórz, często spożywa się tutaj również mięso. Bynajmniej nie byle jakie, do dziczyzny zaliczane są m.in. łosie i renifery. Może być ono podawane w towarzystwie placków tudzież pierogów wyrabianych na bazie ziemniaków, jest to bowiem kolejny prosty, lecz doceniany w skandynawskiej kuchni składnik.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Pozostaw Odpowiedź

Your email address will not be published.