Współcześnie obalane są kolejne mity w dziedzinie dietetyki. Przez wiele lat pokutowało przekonanie, iż kawa – niezależnie od jej rodzaju – jest szkodliwa. Z czasem odkrywano jednak jej kolejne prozdrowotne właściwości. Rzecz jasna po raz kolejny niezwykle istotny jest zarówno sposób podawania, jak i częstotliwość spożywania kofeinowego naparu. W dalszej części tekstu oceniamy, które z rodzajów kawy są najzdrowsze, oraz w jaki sposób mogą korzystnie oddziaływać na nasz organizm.
Właściwości czarnego naparu
Warto zauważyć, iż każdy rodzaj kawy (z wyjątkiem zbożowej, która kawą jest jedynie z nazwy) zawiera związki polifenolowe. Pełnią one rolę antyoksydantów, zmniejszają więc ryzyko rozwoju nowotworów, opóźniają proces starzenia się komórek skóry, a także stanowią zabezpieczenie przed odkładaniem się w naczyniach krwionośnych złogów złego cholesterolu LDL. Prócz tego już jedna filiżanka kawy dostarcza nam 40 mg witaminy PP odpowiedzialnej m.in. za regulację poziomu cukru we krwi, a także sprawne funkcjonowanie układu hormonalnego. Napar stanowi również źródło potasu, a także błonnika rozpuszczalnego regulującego trawienie. Mimo rozlicznych właściwości zdrowotnych w pewnych przypadkach spożycie kawy warto ograniczyć. Nadmiar kofeiny może zbyt silnie podwyższać ciśnienie, co jest niebezpieczne zwłaszcza dla osób, które znajdują się w grupie ryzyka jeśli chodzi o stany zawałowe czy wylewy krwi do mózgu, a także u osób, które przekroczyły 50 rok życia.
Rodzaje kawy dostępne współcześnie
Na rynku można się obecnie zaopatrzyć w kilka rodzajów kawy. Prócz klasycznej, mielonej, dostępne są także mieszanki ziarniste, kawa rozpuszczalna czy kawa ziarnista nie poddana obróbce (zielona). Najczęściej wybierane pozostają wciąż mieszanki łatwe w przygotowaniu, a więc wersje instant oraz mielone. Warto jednak zaznaczyć, iż zainteresowanie kawą zieloną, obfitującą w antyoksydanty oraz kwas chlorogenowy zdecydowanie wzrasta – głównie ze względu na jej właściwości odchudzające.
W przypadku kawy mielonej jej popularnym sposobem przyrządzania jest tzw. metoda „po turecku”. To zdecydowanie najgorszy sposób, by przygotować filiżankę aromatycznego naparu. Kawa parzona z fusami posiada intensywny smak i aromat, ale też większą zawartość kofeiny. Prócz tego zawiera związki eteryczne, które mogą być drażniące dla układu pokarmowego. Dlatego też naparu tak przygotowanego powinny wystrzegać się osoby z problemami gastrycznymi. Ulubioną mieszankę mielonej kawy można przecież zaparzyć na wiele innych, co istotne, zdrowszych, sposobów.
Najbardziej korzystnym dla zdrowia pozostaje przygotowanie w ekspresie ciśnieniowym – ziarna kawy krótko znajdują się wówczas w gorącej wodzie, natomiast uzyskiwany napar jest niezwykle aromatyczny. Prócz sposobu podania istotny jest także rodzaj pitej kawy. Najmniej drażniących związków posiada odmiana Arabica. Wspomniana kawa zbożowa jest natomiast produktem bezkofeinowym.
Często wybieranym produktem pozostaje kawa rozpuszczalna – również w tym wypadku można wyróżnić warianty bardziej i mniej zdrowe. Najlepszą opcją jest kawa w „kryształkach”, pozyskiwana poprzez suszenie i wymrażanie. Mimo, iż dla wielu osób kawa instant w postaci drobnego proszku jest wersją preferowaną, to należy zauważyć, iż może ona być znacznie bardziej szkodliwa.
Nie warto także decydować się na spożywanie mieszanek typy 2w1 bądź 3w1, ponieważ poza pyłkiem kawowym zawierają one mnóstwo konserwantów, sztucznych słodzików, cukru oraz tłuszczy utwardzanych.
Jeżeli koniecznie mamy więc ochotę na kawę w formie instant lepiej zdecydować się na taką, którą w 100 procentach pozyskano z kawy palonej poprzez suszenie i liofilizowanie.
Pozostaw Odpowiedź