All for Joomla All for Webmasters

PASSWORD RESET

Chcesz wiedzieÄ? wszystko o otaczajÄ?cym CiÄ? Å?wiecie? To miejsce jest dla Ciebie! ILB â?? Internet, Ludzie, Biznes i wiele innych zagadnieÅ? w zasiÄ?gu Twojej rÄ?ki!

Odkryj arjamolho – chłodnik w portugalskim wydaniu!

179 0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Zupy w polskiej kuchni mają bardzo długą tradycję. Nie można się temu dziwić, bowiem są pyszne, pożywne i występują w tak wielu odsłonach, że naprawdę jest w czym wybierać – o kulinarnej nudzie nie ma mowy!

Poczciwa pomidorówka, ogórkowa czy żurek to absolutna klasyka i po prostu musisz je znać, ale zupełnie wyjątkowym rodzajem zup są chłodniki. To doskonała propozycja szczególnie w okresie wiosennym i letnim, gdy doskwierają upały, lecz sprawdzi się też o każdej innej porze roku, w najróżniejszych okolicznościach. Chłodnik możesz przygotować w ramach przekąski, na obiad, czy serwować na przyjęciach, na których z pewnością zrobi prawdziwą furorę wśród gości. Znasz już wszystkie chłodniki w wersji polskiej i masz ochotę na więcej? To wspaniale, bowiem nie ma nic przyjemniejszego niż poszerzanie kulinarnych horyzontów. Koniecznie wypróbuj chłodnik w portugalskim wydaniu, czyli popularne arjamolho, ale na początek garść ciekawostek!

Historia zupy

Zupa w polskiej tradycji występuje zazwyczaj w roli pierwszego dania obiadowego. Wśród zup można wymienić zarówno te wymagające, jak i nie wymagające gotowania, czyli właśnie w dużej mierze chłodniki, zupy zagęszczane i czyste, płynne, półpłynne oraz coraz bardziej w Polsce popularne zupy kremy.

Trudno jednoznacznie stwierdzić, kiedy po raz pierwszy człowiek miał do czynienia z zupą, ale najprawdopodobniej już w starszej epoce czwartorzędu, czyli w plejstocenie, a był nim neandertalczyk. Początkowo gotowanie zupy nie było łatwe, bowiem odbywało się w wykopanym dole w ziemi, pokrytym zwierzęcą skórą, do której wlewano wodę oraz dodawano składniki. Zupy nie podgrzewano na ogniu, ale poprzez włożenie do niej gorących kamieni. Znacznie później, bo około 5000 lat p.n.e. człowiek wymyślił naczynia ceramiczne, w których gotowanie zupy było znacznie wygodniejsze.

Chłodnik niejedno ma imię

Najbardziej popularnym polskim chłodnikiem jest tak zwany chłodnik litewski. Jak sama nazwa wskazuje, występuje on także w kuchni litewskiej. Tradycyjny chłodnik przygotowywany jest na bazie ugotowanej botwinki, zsiadłego mleka, kwaśnej śmietany lub jogurtu. Nie może w nim zabraknąć jajka na twardo, koperku i świeżego ogórka. Obecnie często dodaje się do niego np. szczypiorek bądź rzodkiewkę, co czyni danie bardzo wyrazistym.

Ale nie tylko Polacy kochają chłodniki. Rosjanie mają swoją okroszkę, której nieodłącznymi elementami są kwas chlebowy i musztarda. Francuzi przyrządzają zupę o nazwie vichyssoise, której podstawowym składnikiem jest por (można ją podawać zarówno na ciepło i na zimno). Oczywiście nie można nie wspomnieć o klasycznej hiszpańskiej zupie gazpacho. Szczególnie popularna jest jej andaluzyjska odmiana, w której królują dojrzałe pomidory. Gazpacho jest bardzo podobną zupą do wspomnianego wcześniej portugalskiego arjamolho. Czas zatem nieco przybliżyć temat.

Szybka, smaczna i prosta – zupa arjamolho

Podobnie jak w hiszpańskim gazpacho, podstawą w portugalskim arjamolho jest chleb i soczyste pomidory – koniecznie dobrze umyte, obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w drobną kostkę. Kolejnym składnikiem, który nadaje potrawie wyjątkowego aromatu, jest zielona papryka. Do tego niezwykle aromatyczny czosnek, ocet jabłkowy, oregano. Tych, wydawać by się mogło, kilka prostych produktów tworzy doskonałe połączenie – żadne podniebienie nie oprze się smakowi i aromatowi arjamolho (prosty przepis znajdziesz TUTAJ). Zupę te serwuje się oczywiście na zimno. Samo przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu, jednak efekt końcowy jest wprost zniewalający!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Pozostaw Odpowiedź

Your email address will not be published.