Każda choroba ma wiele twarzy. Co wywołuje pokrzywkę? Jak wygląda i czym ją leczyć?
OBJAWY
Pokrzywka to choroba, która przebiega pod postacią pojawienia się na skórze wykwitów – wypukłych bąbli z czerwoną otoczką. Bąble te podobne są do tych, które pojawiają się na skórze pod wpływem kontaktu z pokrzywą. Towarzyszy jej silny świąd i pieczenie, ale nie ból. Znika najczęściej równie szybko jak się pojawia. Nie pozostawia po sobie żadnych blizn czy przebarwień na naszej skórze. Pojawiające się bąble są różnej wielkości i różnego kształtu. Pokrzywka dotyka ludzi każdego wieku i szacuje się, że 20% populacji raz w życiu musi stawić jej czoła.
RODZAJE
Pokrzywka jest chorobą alergiczną, choć może mieć też podłoże niealergiczne – fizyczne lub toksyczne. Zazwyczaj wyróżnia się alergie pokarmowe – związane ze spożywaniem mleka krowiego, orzechów, ryb, owoców, jako jedne z najczęstszych powodów wystąpienia pokrzywki. Ponad to często dodatki w naszym pożywieniu – substancje konserwujące, barwniki mogą być kolejną przyczyną pokrzywki. Pokrzywka może pojawić się także po zażytych lekach – szczególnie uczulająca jest penicylina, aspiryna i niesteroidowe leki przeciwzapalne. Ponad to na pokrzywkę narażone są osoby pracujące np. w lateksowych rękawiczkach – pielęgniarki czy kosmetyczki. Dość często zdarza się, że pokrzywka występuję jako reakcja na czynniki fizyczne takie jak: ucisk, gorąco, nadmierne promieniowanie słoneczne, kontakt z chlorowana wodą, pokrzywka z zimna – wywołana przez nagłe oziębienie organizmu.
ROZPOZNANIE
Rozpoznanie pokrzywki powinno opierać się na stwierdzeniu jednakowej w swoim wyglądzie wysypki, krótkim występowaniu wykwitów, którym towarzyszy silny świąd, braku pozostawienia blizn czy przebarwień po ich zniknięciu.
LECZENIE
Leczenie powinno odbywać się pod kontrola i nadzorem lekarza – poda on środki przeciwhistaminowe, które załagodzą objawy pokrzywki. Po przebytej chorobie należy unikać wywołujących ją czynników – uczulających pokarmów, kosmetyków, nadmiernego nasłonecznienia. Jeżeli alergen wywołujący pokrzywkę, został zidentyfikowany, można przeprowadzić odczulanie lub, jeśli to alergen znajdujący się pokarmie, wyeliminować go z diety.
Pozostaw Odpowiedź