Rzepik pospolity szereg swoich właściwości zdrowotnych zawdzięcza obecności garbników pirokatechinowych, fitosteroli, taniny, kwasów organicznych, choliny, soli mineralnych (m.in. krzemionki, związków żelaza), a także flawonoidów i witamin B3, C, K oraz PP.
Rzepik pospolity właściwości
Jego stosowanie zaleca się szczególnie w przypadku schorzeń układu pokarmowego. Wyciągi, maceraty oraz napary z rzepiku działają moczopędnie i przeciwzapalnie, hamują również rozwój flory bakteryjnej w jelitach, jeżeli ten jest zbyt duży. Regulacja metabolizmu to jednak nie wszystko. Prócz tego rzepik wzmacnia wątrobę oraz reguluje wytwarzanie żółci, stymuluje także trzustkę zapobiegając cukrzycy, a nawet może być wykorzystywany jako element terapii we wrzodach żołądka. Stąd – roślina jest elementem zarówno kuracji leczniczych, jak i profilaktyki. Garbniki zapobiegają nadmiernym wzdęciom i fermentacji w jelitach. Warto zaznaczyć, że ziele może wzmacniać także błonę śluzową jamy ustnej, jak i niwelować negatywne skutki awitaminozy (z uwagi na zawartość antyoksydantów). Dodatkowo przeciwzapalne oraz ściągające właściwości czynią z rzepiku pospolitego doskonały składnik preparatów (maści bądź płynów do nacierania) odkażających oraz przyspieszających gojenie się ran, nawet w tak poważnych stanach jak owrzodzenia, półpasiec, egzema czy łuszczyca. Ziele rzepiku można wykorzystać w zapaleniu migdałków, nieżycie żołądka, biegunce, a nawet w nietrzymaniu moczu.
Rzepik pospolity zastosowanie
Zastosowanie rzepiku nie ogranicza się jedynie do właściwości zdrowotnych. Jest ceniony także w kosmetyce jako składnik preparatów pielęgnacyjnych do włosów, wzmacnia cebulki, zapobiega wypadaniu.
Co istotne, przy zbiorze należy pamiętać, by wybierać pędy o cieńszych, młodszych łodygach – to właśnie one stanowią bowiem surowiec leczniczy. Można z rzepiku sporządzać zarówno napary, odwary, maceraty jak i środki do przemywania ran bądź też płukania ust. Wewnętrznie można ziele użytkować także w formie suszonego proszku, każdorazowo pamiętając jednak o popiciu niewielkiej ilości (1/3, 1/2 łyżeczki) szklanką wody. Wszystkie właściwości rzepiku pospolitego nie są jeszcze poznane, należy więc zachować ostrożność w jego dawkowaniu. Dotyczy to szczególnie gotowych preparatów, które często zawierają znaczne ilości alkoholu.
Odkąd zacząłem pić napary z rzepiku toaletę odwiedzam 2 razy częściej niż zwykle, ale przy moim schorzeniu to dobrze 🙂