All for Joomla All for Webmasters

Chcesz wiedzieÄ? wszystko o otaczajÄ?cym CiÄ? Å?wiecie? To miejsce jest dla Ciebie! ILB â?? Internet, Ludzie, Biznes i wiele innych zagadnieÅ? w zasiÄ?gu Twojej rÄ?ki!

Trzy sposoby na parzenie kawy w domu, które musisz znać!

276 0
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kawa! Czasem tylko dla niej wstajesz rano. Jej mocny, charakterystyczny aromat pobudza, a smak – cóż, o smaku można pisać książki, bo to rozbudowana dziedzina, o której prawdziwi kawosze wiedzą wiele. Jednak bez względu na to, czy interesujesz się kawą, czy po prostu lubisz ją pić, zainteresują cię sposoby jej parzenia. To właśnie ten prosty, a równocześnie skomplikowany proces decyduje o tym, czy uwolnimy z małych ziarenek to, co najlepsze. Oczywiście sposobów parzenia jest mnóstwo, my wybraliśmy trzy, które warto wypróbować w domowym zaciszu.

#1 Stara, dobra kawiarka

Kafetierki, kupresy czy makinetki – różnie mówi się na kawiarkę, ale te małe, ciśnieniowe czajniczki to naprawdę „mocni zawodnicy“. Pojawiły się w latach 30. ubiegłego wieku we Włoszech. Nadal chętnie używane w Europie, podbiły serca kawoszy swoją prostotą. Aby uzyskać jak najlepszy efekt i smak kawy z kawiarki, warto mieć w domu młynek. Ziarna trzeba zmielić drobnoziarniście (ziarenka wielkości soli kuchennej) i wsypać je do sitka, wyrównując palcami nierówności. Na dno kawiarki wlej ciepłą wodę przefiltrowaną, zakręć kawiarkę i postaw ją na palniku. Kiedy kawa zacznie się wylewać, a na końcu pojawi się złocisty płyn, zdejmij kawiarkę z ognia. Inaczej kawa nabierze nieprzyjemnej goryczki.

#2 French press

Wynaleziono go we Francji, ale największe uznanie zdobył w Wielkiej Brytanii oraz Danii. French press to rodzaj szklanego lub metalowego cylindra z tłokiem wewnątrz, zakończonym sitkiem. Samo urządzenie ma prostą konstrukcję, i jest bardzo łatwe w utrzymaniu czystości. Jednak nie to jest jego największą zaletą – chyba trudno o szybszy i mniej skomplikowany sposób na zaparzenie kawy!

No właśnie, jak parzyć kawę we french pressie? Na dno cylindra wsyp zmieloną kawę (dowolną, zarówno tą do espresso, jak i dedykowaną ekspresom ciśnieniowym) i zalej ją gorącą wodą (najlepiej o temperaturze ok. 95 st C). Następnie nałóż delikatnie przykrywkę z tłokiem i pozwól kawie zaparzyć się przez około cztery minuty. Po upływie tego czasu możesz opuścić tłok, który sprowadzi fusy na dno naczynia. I gotowe! Kawę najlepiej wypić od razu, czarną lub z dodatkiem mleka. Bardzo ważne jest, aby pamiętać o czyszczeniu urządzenia, aby kawa miała za każdym razem taki sam, wyborny smak.

#3 Kawa po turecku

W naszych polskich warunkach kojarzymy ją często ze zwyczajną „zalewajką“, ale to nie tak! Parzenie kawy po turecku to zwyczaj znany od XVI wieku, a sam proces jest bardziej złożony niż zakładasz. Przede wszystkim, do przyrządzenia takiej kawy będziesz potrzebować specjalnego tygielka (nazywa się go dżezwa) oraz bardzo drobno zmielonej kawy (niemalże na pył! A więc najlepiej mielić ją samodzielnie).

Do naczynia wlej zimną wodę (!). Następnie dodaj kawę – jedną łyżeczkę na jedną filiżankę. Jeżeli pijesz słodzoną kawę – wsyp cukier właśnie teraz, nie po przyrządzeniu naparu! Całość dokładnie zamieszaj.

Następnie tygielek postaw na niedużym ogniu, mieszając. Zanim kawa się zagotuje, przestań mieszać. Na górze kawy zacznie tworzyć się kremowa powłoka – to najważniejszy moment. Kawa nie może zacząć wrzeć, trzeba zdjąć ją z kuchenki wcześniej. I już, gotowe – kawę rozlej, ale partiami, ostrożnie, w taki sposób, aby kremowa piana nadal unosiła się na powierzchni. Najlepiej pić ją czarną, bez mleka. Można dodać odrobinę kardamonu.

Oto trzy sposoby na parzenie kawy, które nie wymagają wielkich nakładów finansowych, ale pozwolą cieszyć się wybornym smakiem na co dzień. Oczywiście metod parzenia jest o wiele, wiele więcej, należą do nich m.in. ekspres kolbowy, syfon, drip, chemex i AeroPres.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Pozostaw Odpowiedź

Your email address will not be published.